Tips voor het billen afvegen van een babymeisje

Ontdek hoe je een babymeisje goed kunt afvegen zodat ze gelukkig en gezond blijft.

Hoe veeg je een babymeisje af

Een schoon babymeisje is een gelukkig babymeisje. Begrijpen hoe je een meisjesbaby effectief moet afvegen is van groot belang, zodat ze gezond en hygiënisch blijven voor de dag of nacht die komen gaat.

Of je nu een volledig nieuwe ouder bent of je eerste dochter opvoedt, er zijn een paar verschillen als het gaat om de juiste manier van een meisje afvegen in vergelijking met een jongetje. Om te beginnen hebben hun vulva en vagina iets andere schoonmaakmethodes nodig dan de geslachtsdelen van een jongetje.

Het goede nieuws is dat de vagina van je dochtertje zichzelf zo goed als schoonmaakt. Toch zijn er nog enkele specifieke reinigingstechnieken die je moet volgen zodat je kleine dame gezond en gelukkig blijft.

De uitdagingen van het afvegen van een babymeisje

In tegenstelling tot het afvegen van een jongetje, bestaat de kans dat er poepresten op de vulva, schaamlippen of in de vagina en plasbuis terechtkomen en zo een infectie veroorzaken.

Om dit te voorkomen moet je bij het verschonen van je kleine meid altijd van voor naar achter afvegen, dus weg van haar vagina en plasbuis. Dit voorkomt dat bacteriën zich verspreiden van haar bips naar deze gevoelige gebieden.

In sommige gevallen maak je haar luier open en denk je dat het te laat is, er is overal poep. Maak je geen zorgen, je kunt het voorzichtig schoonmaken om het risico op infectie te vermijden door:

De schaamlippen van je baby voorzichtig van elkaar te scheiden met schone vingers

Met een schone, vochtige doek, wattenschijfje of babydoekje van voor naar achter in het midden af te vegen

Gebruik een andere schone, vochtige doek om de zijkanten van haar schaamlippen schoon te maken.

Het is een gevoelige plek daar beneden en bepaalde producten kunnen de huid van je kleine meid irriteren. Als ze een beetje rood beginnen te worden, vermijd dan babydoekjes die alcohol of parfum bevatten. Schoon water en een milde babyreiniger zijn voldoende. 

Technieken om je baby af te vegen

De juiste manier om een babymeisje af te vegen is van voor naar achter. De vagina scheidt van nature alles af wat er niet in hoort te zitten, dus het zou niet veel aandacht nodig moeten hebben, tenzij er een beetje poep in komt.

Andere manieren om haar genitaliën op een veilige en hygiënische manier schoon te maken zijn:

Maak haar geslachtsdelen schoon in bad, voordat je haar in het water doet, en reinig nog steeds van voor naar achter rond haar kleine achterwerk.

Scrub en wrijf heel zachtjes, zwaaiend door het water voor een effectieve reiniging

Dep haar billen en geslachtsdelen droog met een zachte handdoek om de tere huidlaag te beschermen

Verzorging voor babymeisjes

Zorg ervoor dat je dochtertje goed wordt schoongeveegd en dat haar geslachtsdelen zo schoon mogelijk blijven met deze antwoorden op veel gestelde vragen over de verzorging van babymeisjes.

Wat moet je doen als het geslachtsdeel van een babymeisje is opgezwollen?

Veel pasgeboren baby's hebben een paar dagen na de geboorte last van gezwollen geslachtsdelen, vaak door de onttrekking van moederlijke hormonen of extra vocht dat ze bij zich dragen. Het zou binnen een paar dagen moeten afnemen en via de urine moeten wegvloeien. Hopelijk hoef je niets te doen, het is ongevaarlijk. 

Er kan ook een beetje onttrekkingsbloeding zijn, wat ook normaal is. Je kunt het spoelen met warm water of een schoon babydoekje. Als je baby ook kleine rode bultjes op haar geslachtsdelen of bips heeft, kan dat een teken zijn van luieruitslag, een veel voorkomende aandoening die meestal wordt veroorzaakt door huidirritatie.

Als de zwelling aanhoudt of als je je zorgen maakt over deze rode bultjes of blaasjes, neem dan contact op met je arts voor een deskundige medische diagnose en behandeling.

Mijn dochtertje heeft een vreemd luchtje beneden, is dat normaal?

De vagina van veel babymeisjes en peuters heeft van nature een bepaalde geur die versterkt kan worden door de aanwezigheid van poep en plas in hun luiers.  Samen met de natuurlijke afscheiding kan dit een behoorlijke geur veroorzaken, maar meestal is het niets om je zorgen over te maken.

Als je een duidelijke verandering in de geur hebt opgemerkt (vooral naast roodheid en pijn) kan dat een teken zijn van vulvovaginitis. Dit komt vaak voor bij jonge meisjes, maar je moet er toch mee naar de dokter gaan voor een goede diagnose en behandeling.

Moet je een meisje afvegen na het plassen?

Nee. Zelfs bij een babymeisje hoef je je geen zorgen te maken over het afvegen na het plassen. Dat komt omdat urine normaal gesproken de huid niet irriteert en de meeste luiers het toch gemakkelijk absorberen. Als je kleine prinsesje huilt of duidelijk ongelukkig is, kan het toch de moeite waard zijn om haar schoon te maken, want het vocht kan een onaangenaam gevoel geven.