Hoe leer je een kind billen afvegen?

Ontdek hoe je je kinderen kunt aanmoedigen om fris te zijn door ons artikel te lezen.

Hoe leer je kinderen afvegen 

Tegen de tijd dat je kind je versteld heeft doen staan met zijn zindelijkheidsvaardigheden, is er nog een belangrijke stap op de weg naar zindelijkheidstraining: afvegen.

Help je kind zichzelf schoon en fris te houden door hem te leren zijn billen af te vegen als hij het toilet of het potje heeft gebruikt.

Omdat je kleintjes daarachter niet kunnen kijken, is het nu aan jou om te controleren of ze helemaal schoon zijn. Maar door ze de juiste manier aan te leren om hun eigen billen af te vegen, kunnen jullie er allebei op vertrouwen dat ze zich schoon voelen en schoon zijn na het afvegen.

Bij sommige kinderen duurt het langer voordat ze hun billen goed kunnen afvegen, maar dat is niet meer dan normaal. Wat belangrijk is, is dat je er bent om hun vertrouwen te vergroten terwijl ze eraan werken en dat je kunt helpen met afvegen als dat nodig is.

Dit artikel behandelt:

- Wanneer te beginnen met de afveegtraining

- Je kind leren om zijn billen goed af te vegen

- Tips en trucs voor het afvegen

Wanneer te beginnen met de afveegtraining

Als je kind al vroeg is begonnen met zindelijkheidstraining, dan zal het eerder klaar zijn om met afvegen te beginnen.

Een duidelijk teken dat je kind klaar is om zichzelf af te vegen, is wanneer hij/zij zegt dat hij/zij klaar is met de boodschap. Weten dat ze klaar zijn met de boodschap en dus van het potje af kunnen is een grote stap. Het betekent dat je je bezoekjes korter kunt maken en dat er minder risico is dat je meer toiletpapier gebruikt dan nodig is voor het geval je kind toch nog niet klaar was.

Zelfs als je kind nog niet klaar is om zijn billetjes af te vegen, begin dan met de afveegtraining vanaf het moment dat hij voor het eerst op het potje zit. Je hebt misschien de neiging om af te vegen na een plasje voor zowel je kleine meid als je kleine jongen, maar je schoon voelen na een plasje is een peulenschil vergeleken met schoonvegen na een poepje.

Bespreek wat je doet terwijl je afveegt, zodat ze het afvegen gaan associëren met dat schone gevoel. Zo weten ze hoe belangrijk het is om goed schoon te vegen, nog voordat ze het zelf gaan doen.

Je kind leren zijn billen goed af te vegen

Je kind leren hoe het wc-papier op de juiste manier gebruikt, is een belangrijke stap. Hier is hoe je het kind kunt aanmoedigen om dit te doen en zo op weg te gaan naar zelfstandigheid op toiletgebied.

Het papier afrollen, scheuren en vouwen

Controleer of de toiletpapierdispenser binnen handbereik is, of moedig je kind aan om een losse rol te pakken die in de buurt staat. Laat ze zien hoe je het papier gemakkelijk scheurt en hoe ze het moeten vouwen.

Leg het plat

Laat je kind oefenen om het gevouwen papier plat in de palm van zijn hand te leggen. Het is de bedoeling dat ze zo veel mogelijk van hun billen bedekken en de kans dat ze poep op hun handen krijgen zo klein mogelijk maken.

Reik naar beneden

Zorg ervoor dat je kind het papier op de juiste plaats aanbrengt. Dit kan het lastigste gedeelte zijn, waarbij de coördinatie en fijne motoriek van je kind op de proef worden gesteld.

Amanda's advies: Niet alle kinderen kunnen bij hun billen. Dit is niet ongewoon, dus maak je geen zorgen. Blijf proberen ze te begeleiden tot ze er wel bij kunnen. Dit kan het geval zijn tot ze minstens zes jaar oud zij, het kan even duren.

Veeg van voor naar achter af

Vooral voor meisjes is het belangrijk dat je kind weet dat het hygiënischer is om van voor naar achter af te vegen.

De schone-test

Controleer of het papier schoon is en laat het in het toilet vallen.

Blijf vegen tot het schoon is

Herhaal het bovenstaande tot het papier er schoon uitziet.

Het toilet doorspoelen

Help je kind een gevoel van voldoening te krijgen door zijn poep door te spoelen.

Handen wassen

Altijd een belangrijke stap, zorg ervoor dat het deel uitmaakt van het ritueel.

Afvegen voor jongens en meisjes

Jongens en meisjes moeten allebei van voor naar achter afvegen. Het is de meest hygiënische optie en zorgt voor een effectievere reiniging. Maar het is vooral belangrijk dat meisjes weten dat ze van voor naar achter moeten afvegen. Poep bevat bacteriën die urineweginfecties kunnen veroorzaken als het in de urinebuis terechtkomt.

Tips en trucs voor afvegen

Je kinderen leren afvegen is eenvoudig, maar het kost tijd om het onder de knie te krijgen, vooral als ze hun coördinatievaardigheden nog moeten verfijnen. Wees geduldig en moedig ze aan als ze het aan het leren zijn. Benadruk het belang van dat schone gevoel en je kleintje zal het nut ervan inzien (en voelen).

Vertel waarom afvegen belangrijk is

Het is niet nodig om nu al in detail te treden over bacteriën, maar neem wat je kind weet over het belang van het weghouden van nare bacteriën mee en vertel dat door dit ook van toepassing is op een schone bips. De context is alles, anders loop je het risico dat het proces van goed afvegen een karwei wordt en dat ze het niet goed doen.

Hoeveel toiletpapier moet een kind gebruiken?

Je weet misschien niet hoeveel toiletpapier er precies nodig is als een kind zichzelf schoonveegt, maar je kunt hem laten zien dat het belangrijk is het niet te verspillen. Een idee is om een marker op de muur te plakken, als je kleintje het toiletpapier voorbij dit punt afrolt voordat hij het afscheurt, maak dan duidelijk dat dit verspilling is.

Moeten kinderen natte doekjes gebruiken?

Het is belangrijk dat de kleintjes vertrouwd raken met het gebruik van toiletpapier om hun billen schoon te maken na het poepen, maar je kunt ze ook aanmoedigen om het af te maken met een doorspoelbaar vochtige doekjes. Op die manier zijn jullie allebei zeker van een grondigere reiniging.

Je kind moet echter wel begrijpen dat het niet altijd mogelijk is om een doorspoelbaar vochtig doekje te gebruiken, bijvoorbeeld als het thuis op is of als je een ander toilet gebruikt. Het is net zo belangrijk dat je met toiletpapier hetzelfde schone gevoel krijgt.

Helemaal klaar?

Je kind op de juiste manier laten afvegen gaat niet van de ene dag op de andere. Je moet een tijdje in de buurt blijven om te zorgen dat je kind het zelf kan. Als je kind klaar is met afvegen, moedig hem dan aan om samen met jou te controleren of ze het goed doen.

Je kunt het afvegen afronden met zorgvuldige verbale feedback of je kind feliciteren met een goed uitgevoerde taak. Wat belangrijk is, is dat ze zich bewust zijn van de verwachtingen en dat je je eigen verwachtingen managet door coaching en ondersteuning.

Kinderen leren hoe ze moeten afvegen als ze klaar zijn op het potje of toilet is een lonende uitdaging, net zoals het een uitdaging was om ze er überhaupt op te krijgen. Wees blij dat je kind het zelfvertrouwen heeft om zo'n belangrijke taak op zich te nemen en help hem de vaardigheden te ontwikkelen die hij nodig heeft om dit te doen.