Tips voor het billen afvegen van een babyjongetje

Als eerste ouders van een jonge zoon, delen wij een aantal tips die je kan gebruiken bij het afvegen.

Hoe veeg je een babyjongen af

Weten hoe je een babyjongen op een gezonde, hygiënische en veilige manier kunt afvegen, is essentieel om je kleine man schoon en gelukkig te houden. Als ouders die voor het eerst een zoontje krijgen, zijn er een paar dingen die je moet leren zodat je met vertrouwen kunt afvegen.

In tegenstelling tot het afvegen van een babymeisje, is het duidelijke verschil dat bij een jongen zijn genitaliën aan de buitenkant zitten. Het proces vereist dus een andere aanpak als je gewend bent om babymeisjes af te vegen. Maar in sommige opzichten kan het veel gemakkelijker zijn.

Als je de bips van een jongen afveegt, zorg er dan ten eerste voor dat je alle poep meeneemt. Ten tweede, probeer weg te vegen van de testikels. De poep kan hier in de huidplooien terechtkomen, dus veeg zo mogelijk van voor naar achter af.

Misschien merk je dat de geslachtsdelen van je baby opgezwollen zijn als je hem daar beneden schoonmaakt. Zwelling van de testikels is normaal bij pasgeboren babyjongens gedurende een paar maanden, maar als het nog langer merkbaar is, neem dan contact op met je arts. 

Technieken om met vertrouwen schoon te maken

Er zijn niet veel specifieke technieken om je zoontje af te vegen, behalve zacht en grondig te zijn. Een paar tips over hoe je een babyjongen moet afvegen zijn:

Houdt zijn penis naar beneden. Er gebeuren ongelukjes bij het afvegen, want jongens hebben de vreemde eigenschap dat ze beginnen te plassen als hun penis uit de luier komt. Het is ook goed om de penis naar beneden te houden als je de luier weer omdoet om doorlekken te voorkomen.

Dek alle gebieden. Schrob niet alleen rond de penis, maar reinig ook het scrotum en alle kleine plooitjes om een poepvrije zone te creëren.

Dep het gebied droog met een zachte handdoek, zodat het de rest van de dag droog en comfortabel is. 

Uitdagingen bij het afvegen van een besneden of onbesneden babyjongen

Het belangrijkste verschil waar je op moet letten bij het afvegen en verschonen van babyjongens is of ze besneden zijn of niet. Dit kan van invloed zijn op hoe je ze het beste kunt schoonmaken:

Onbesneden - Geen speciale reiniging nodig, gewoon hun bips afvegen bij het verschonen van hun luier en wassen met warm, zeepwater bij bad tijd.

Trek de voorhuid niet terug om eronder schoon te maken, omdat dit op zo'n jonge leeftijd pijn of bloedingen kan veroorzaken.

Besneden - Direct na de besnijdenis kunt je het gebied bedekken met een vierkant gaaskompres en vaseline om het schoon en beschermd te houden.

Vervang het kompres elke keer als je een poepluier verschoont. Het topje kan rood zijn met een wit of geel laagje, maar was dit er niet af, want het helpt bij de genezing. Als het genezen is, was je het met warm zeepwater en houd je het gebied schoon en droog.

Hoe dan ook, de geslachtsdelen van je zoontje kunnen gevoelig zijn in zijn eerste jaren. Maak ze schoon met geurvrije en gevoelige babydoekjes of met water en watten met daarop alleen een milde babyreiniger om beschadiging van de huid te voorkomen. Licht schrobben en handdoek droog houden hen en hun geslachtsdelen veilig.

Verzorging van babyjongens

Verzorg je pasgeboren zoontje zorgvuldig en schoon door te weten waar je op moet letten daar beneden. Ontdek wanneer je actie moet ondernemen met deze veel gestelde vragen.

Wat is balanitis bij een baby

Balanitis is een aandoening waarbij de eikel van de penis gezwollen en pijnlijk wordt. Het komt meestal voor bij jonge jongens, omdat het vaak wordt veroorzaakt door het niet goed wassen van de penis. Gelukkig is het meestal niet ernstig en kan het worden behandeld met een milde steroïde, antischimmelcrème of -zalf van je arts en een goede reiniging door jezelf:

Was de penis dagelijks voorzichtig.

Gebruik warm water en droog hem zorgvuldig af

Verschoon de luiers regelmatig

De geslachtsdelen van mijn zoontje zijn opgezwollen, wat moet ik doen?

Ten eerste hoef je je geen zorgen te maken. Veel pasgeboren baby's hebben een paar dagen na de geboorte gezwollen geslachtsdelen. Dit komt door de doorgegeven hormonen en/of extra vocht rond één of beide testikels, wat volkomen normaal is. Het is een veel voorkomende aandoening die hydrocele wordt genoemd en na een paar maanden zou moeten afnemen (uiterlijk als hij twee jaar oud is).

Als de geslachtsdelen van je zoontje opgezwollen zijn en je je nog steeds zorgen maakt, ga dan met hem naar de huisarts voor een goede controle om alle zorgen weg te nemen. Als je echter kleine rode bultjes ziet op de geslachtsdelen van je baby, kan dat een teken zijn van luieruitslag. Je kunt dit helpen voorkomen en de symptomen verlichten door:

- De luier van je zoontje regelmatig te verschonen

- Het gebied grondig te wassen met warm water en milde zeep

- De luier uit te laten totdat de huid op deze gevoelige plek goed is opgedroogd

Moet je een baby afvegen na het plassen?

Het is niet echt nodig om je zoontje af te vegen na een plasje. Moderne luiers zijn zeer absorberend en nemen het meeste snel op, terwijl urine zelden de huid irriteert, zelfs als het in contact komt. Wel altijd afvegen na een grote boodschap.