Plasangst en klaar om naar school te gaan

Naar school gaan is een grote stap - ontdek alles wat je moet weten om een goed begin te maken

Toiletangst en klaar om naar school te gaan

Naar school gaan is een grote stap en een spannende tijd voor zowel kinderen als ouders. Het is begrijpelijk dat jullie je allebei een beetje zorgen maken voor deze grote dag. Veel jonge kinderen zijn extra nerveus omdat ze bang zijn om naar het toilet te gaan, of zelfs omdat ze nog niet volledig zindelijk zijn;

Je maakt je misschien zorgen dat je kleintje niet in staat zal zijn om zonder jouw hulp naar het toilet te gaan, of dat hij of zij er tegenop zal zien, wat kan leiden tot ongelukjes in de klas.

Statistieken tonen aan dat in een klas van 30 kinderen, maar liefst vier kinderen in hun eerste schooljaar last kunnen hebben van toiletangst.

Als je kind op school niet naar het toilet wil, zijn er verschillende manieren om hem of haar op zijn gemak te stellen en hem of haar uiteindelijk te helpen zich goed te voelen in deze nieuwe omgeving.

Middelen om klaar te zijn voor school

Help je jonge gezin voor te bereiden op de grote dag met onze begeleiding en advies.

Checklist voor schoolbereidheid

We hebben een gemakkelijk te volgen checklist ontwikkeld om jou en je kleintje te helpen zich voor te bereiden op de overgang naar school.

Schoolangst: hoe ga je ermee om?

Angst om naar school te gaan kan gevolgen hebben voor het gezinsleven en de routines waar je hard aan hebt gewerkt. Wij onderzoeken hoe je kinderen kunt helpen zich gelukkiger te voelen op school.

Gebruik van de schooltoiletten

Als je kind naar school gaat en nog niet zindelijk is, of als je bang bent dat je kind op school niet naar het toilet zal gaan zijn er een aantal manieren om je kind voor te bereiden en hem of haar aan te moedigen zich zekerder te voelen.

Het is eigenlijk heel normaal dat kinderen problemen hebben met het gebruik van het schooltoilet, maak je dus geen zorgen. Ongeveer 70% van de kleuterleerkrachten zegt wel eens kinderen met dergelijke problemen te hebben ontmoet.

De meest voorkomende leeftijd voor een kind om zindelijk te worden is rond de vier jaar. De kans is dus groot dat verschillende kinderen die op school beginnen, nog niet volledig zindelijk zijn.

De redenen waarom je kind het gebruik van het schooltoilet moeilijk vindt, kunnen uiteenlopen. Deze kunnen zijn:

Nieuwheid. Als je kind nog niet naar de crèche of kleuterschool is geweest voordat het naar school ging, kan het de situatie in het begin als stressvol of overweldigend ervaren. Dit kan ertoe leiden dat hij of zij het toilet niet gebruikt.

Luidruchtigheid. Toiletten die doorspoelen kunnen veel enger klinken dan het potje, wat sommige kleintjes ervan kan weerhouden ze te gebruiken.

Privacy. Schooltoiletten zijn niet zo privé als de toiletten thuis. Het horen van andere kinderen in dezelfde ruimte kan hen angstig maken.

Omgeving. Nieuwe vrienden maken op school is een spannende tijd en sommige kinderen kunnen het gevoel hebben dat ze al het plezier missen als ze naar het toilet moeten.

Nerveusheid. Kinderen moeten hun leerkracht meestal toestemming vragen om het klaslokaal te verlaten om naar het toilet te gaan, wat voor nerveuze kinderen moeilijk kan zijn en ze kunnen vermijden.

Het is belangrijk je kind aan te moedigen en te laten inzien dat naar het toilet gaan op school heel veilig, normaal en gemakkelijk is.

Toilettraining op school

Zindelijkheidstraining op school is niet erg gebruikelijk. Leerkrachten zijn ervaren in het aanmoedigen van kinderen om naar het toilet te gaan en in het helpen als er een ongelukje gebeurt. Maar specifieke zindelijkheidstraining wordt op de meeste scholen niet aangeboden. In plaats daarvan kun je je kind aanmoedigen om op school naar het toilet te gaan door thuis te oefenen.

Meestal zijn de meeste kinderen tegen de tijd dat ze vier jaar zijn regelmatig droog.  Als je kleintje af en toe nog een ongelukje heeft, is het goed om positief te blijven en het toiletgebruik te blijven stimuleren door thuis regelmatig zelfstandig naar het toilet te gaan.

Leerkrachten kunnen hierbij helpen door het gebruik van schooltoiletten actief te promoten en aan te moedigen. Scholen hebben een beleid waarin staat hoe leerkrachten moeten omgaan met een kind dat plast of zichzelf bevuilt. Als je je zorgen maakt, is het een goed idee om contact op te nemen met de school in je buurt voor meer informatie.

Kinderen klaarstomen voor de schooltoiletten

Je kunt je kind op verschillende manieren aanmoedigen om zich comfortabeler en veiliger te voelen bij het gebruik van de schooltoiletten. Het doel is dat ze zich zelfverzekerd voelen bij het gebruik van het toilet en dat ze onder schooltijd gaan wanneer dat nodig is.

Begin thuis al met dit proces en blijf ze aanmoedigen, ook nadat ze naar school zijn gegaan. Om je kinderen voor te bereiden op het gebruik van de schooltoiletten:

Plan vooruit. Zorg ervoor dat je kind ten minste 30 minuten voordat je naar school vertrekt naar het toilet is geweest. Ook kun je je kind op school helpen met naar het toilet gaan als je het ophaalt. Op die manier kan je kind wennen aan de toiletten met jou aan zijn zijde.

Ken de routine. Vraag de leerkracht of je kind aan de leerkracht moet vragen om naar het toilet te gaan en wat hij moet doen als hij gaat. Als ze de leerkracht om toestemming moeten vragen, herinner hen er dan aan hoe ze dit moeten doen.

Moedig toiletgebruik aan. Gebruik het toilet thuis en in openbare ruimtes. Als je kind gewend raakt aan een goede toiletervaring, kan dat zijn zelfvertrouwen en vaardigheden in het schooltoilet vergroten.

Drink water. Regelmatig water drinken is goed om je kleintje gezond en gehydrateerd te houden. Het kan ook een gezond en regelmatig gebruik van het toilet bevorderen.

Het is belangrijk dat je met de leerkracht van je kind samenwerkt om je kind te helpen bij deze spannende, maar soms ook stressvolle nieuwe start in zijn leven.