Tips voor het billen afvegen van een baby

Leren hoe je een baby moet afvegen is een van de eerste dingen die je als nieuwe ouder moet doen. Vind meer informatie hier.

Hoe veeg je een baby af

De belangrijkste factoren voor een gelukkige baby zijn een volle buik, veel slaap en een schoon achterwerk. Leren hoe je een baby moet afvegen is dus een van de eerste dingen die je als nieuwe ouder moet doen.

Van het uitzoeken van de beste doekjes voor je kleintje tot hoe je ze correct gebruikt, er is veel om onder de knie te krijgen. Maar hoe meer je oefent, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt. Neem de tijd om het te leren, je hoeft echt niet meteen een expert te zijn.

Vraag het aan een willekeurige ouder en je weet zeker dat hij of zij ook nachtmerries heeft over het verschonen van je baby. Of het nu gaat om baby's die op het aankleedkussen plassen of de gevreesde luieruitslag iedereen heeft er last van. Daarom hebben wij een aantal van de beste afveegtechnieken verzameld om de bips van je baby gezond en schoon te houden.

Onze gemakkelijk te volgen gids is de perfecte manier om je geheugen op te frissen en je voor te bereiden op je pasgeborene.

Lees verder om erachter te komen :

Wanneer natte doekjes gebruiken bij pasgeboren baby's

Tips en trucs voor het afvegen van een baby

Antwoorden op al je baby afveeg vragen

Als je de billen van je baby wilt afvegen, moet je eerst beslissen wat je gaat gebruiken. De babyhuid kan gevoelig zijn, dus het is belangrijk om zachte producten te kiezen.

De drie belangrijkste producten die je kunt gebruiken zijn:

- Babydoekjes

- Doekjes gemaakt met 99% water

- Watten met water

Zoek het type dat het beste werkt, zelfs als dat betekent dat je ze allemaal in verschillende ontwikkelingsstadia moet gebruiken. Het hangt allemaal af van de huid van je baby.

Vergeet niet dat de eerste paar plasjes veel plakkeriger kunnen zijn dan normaal, omdat ze gevuld zijn met meconium, dus doe het rustig aan. Neem je tijd en laat je niet verleiden om te gaan schrobben.

Watten zijn natuurlijk, vrij van chemicaliën en superzacht voor de bips van je baby, maar vaak niet de meest efficiënte manier van schoonmaken. Normaal gesproken heb je heel wat wattenbolletjes nodig om hun billetjes blinkend schoon te krijgen.

Als watten niet werken, kun je een washandje weken en een milde babyreiniger aan het water toevoegen voor een extra opfrisbeurt, die de natuurlijke huidbarrière niet schaadt.  Of misschien is het tijd om een alternatief te overwegen.

Hoe lang moet ik waterdoekjes gebruiken bij een baby?

Er is geen tijdslimiet voor het gebruik van vochtige doekjes bij baby's. Ze bestaan meestal voor 99,9% uit water en zijn ideaal voor de gevoelige huid. Als je uitslag of roodheid krijgt na het gebruik van babydoekjes, kun je overschakelen op zachtere doekjes.

Het wordt meestal aangeraden om te wachten tot je pasgeboren baby minstens een maand oud is voordat je babydoekjes gaat gebruiken. Ze zijn geweldig om schoon te maken, maar zorg ervoor dat ze geur- en alcoholvrij zijn, anders kunnen ze een allergische reactie veroorzaken.

Hoe maak je een bevuilde baby schoon?

Als ouder van een pasgeborene wordt het afvegen van babybilletjes al snel een tweede natuur. Jonge baby's moeten soms wel 10 tot 12 keer per dag verschoond worden, terwijl oudere baby's vaak zes tot acht keer per dag een nieuwe luier nodig hebben, dat is heel wat afvegen.

Het is van vitaal belang dat je de luier van je kind regelmatig verschoont. Als het een poepje is, moet je de billetjes van je baby zo snel mogelijk schoonmaken om luieruitslag te voorkomen. Dus, laten we eens leren hoe je een baby afveegt:

Bereid de ruimte voor - Of je nu thuis of in het openbaar bent, je moet een comfortabele verschoonplek inrichten. Leg een aankleedkussen of handdoek op de grond voor het geval er ongelukjes gebeuren. Zorg ervoor dat je alles hebt wat je nodig hebt, inclusief watten en water (of doekjes), een plastic zak voor de vuile luier, schone luiers en een barrièrecrème.

Zorg ervoor dat ze klaar zijn - Geef je kleintje even de tijd om zijn werk af te maken, zodat je niet voor een onwelkome verrassing komt te staan als je zijn luier openmaakt. Je wilt niet dat je eerste ervaring met het verschonen van een baby begint met "ze hebben op me gepoept".

Kleed ze uit - Als je thuis bent, kun je het beste hun kleren helemaal uittrekken zodat ze niet in de buurt van de vieze luier zijn. Maar als je buiten bent en het is koud, maak je gewoon de onderste helft van hun kleding los en doe je die zo ver mogelijk weg. Je wilt niet dat hun nieuwe slaappakje bevuild raakt.

Luier uit - Als je de luier losmaakt, is het een goed idee om hem snel open en weer dicht te doen, omdat je baby waarschijnlijk gaat plassen als hij de koude lucht voelt. Als je zeker weet dat hij klaar is, doe je de luier af en houd je de beentjes omhoog.

Tijd om af te vegen - Gebruik een schoon stuk van de luier (als die er is!) om het grootste deel van de poep weg te vegen en leg het aan de kant. Met watten en lauw water, of met babydoekjes, verwijder je de rest voor een grondige maar zachte reiniging. Veeg altijd van voor naar achter om verspreiding van bacteriën te voorkomen en zorg ervoor dat je de hele luier schoonmaakt, inclusief de binnenkant van de huidplooien. Als het warm genoeg is, laat je baby dan zonder luier liggen om op te drogen en de kans op luieruitslag te verkleinen.

Nieuwe luier - Als de huid van je baby er een beetje droog uitziet, gebruik dan een geurvrije vocht inbrengende crème voordat je je kleintje een schone luier omdoet en aankleedt.

Gooi de oude luier weg - Als je een wegwerpluier hebt gebruikt, wikkel je de vuile doekjes of watjes in de vuile luier en doe je ze in een plastic luierzak. Knoop de zak dicht en doe hem in de vuilnisbak. Als je een stoffen luier gebruikt, hoef je alleen de poep weg te spoelen en de luier met inlegdoekje in een zakje te doen om te wassen en opnieuw te gebruiken.

Maak je handen schoon - Vergeet je eigen hygiëne niet. Was je handen grondig met zeep en geef jezelf een welverdiend schouderklopje.

Praat tegen je baby terwijl je hem verschoont en afveegt, zodat hij zich op zijn gemak voelt. Het geeft jou ook de kans om een band op te bouwen.

Voor specifiek advies over het verschonen van een meisjes- of jongensluier, kijk op onze pagina's Verzorging babyjongens en Verzorging babymeisjes.

Baby afvegen FAQ's

Moeten de doekjes warm zijn?

Warme doekjes zijn niet essentieel voor het afvegen van je baby, doekjes op kamertemperatuur zijn prima. Als je het toch wilt, kun je een babydoekjeswarmer kopen om ze warm te houden. Als je je afvraagt hoe je babydoekjes kunt verwarmen zonder een verwarmer, kun je er een paar seconden een föhn overheen laten gaan of ze gewoon in je handpalmen verwarmen.  

Hoe maak je babypoep schoon zonder doekjes?

Als je geen doekjes meer hebt, is er geen reden tot paniek. Watten en warm water zijn een zachte optie, terwijl washandjes gedrenkt in water en een beetje babyreiniger een geweldige manier zijn om je baby op te frissen.

Waar laat ik vuile babydoekjes?

De makkelijkste manier om vuile babydoekjes weg te gooien is door:

- Ze in de oude luier te wikkelen

- Ze in een plastic luierzak te doen

- Ze in de vuilnisbak buiten te doen

Hoe voorkom ik dat doekjes uitdrogen?

Laat ze niet te lang in een warme omgeving liggen en controleer altijd of het deksel of de verpakking goed gesloten is. Sommige ouders voegen ook een paar waterdruppels toe aan de verpakking en bewaren deze ondersteboven om de doekjes gehydrateerd te houden.

Kunnen baby's allergisch zijn voor doekjes?

Ja, babydoekjes kunnen een allergische reactie of luieruitslag veroorzaken, vooral op een gevoelige huid. Dit komt vaak voor bij babydoekjes die alcohol of parfum bevatten. Als je merkt dat je baby rode uitslag heeft op zijn billen of dijen, kan dat een allergische reactie zijn. Stop met het gebruik van de doekjes en ga over op water en een washandje. Als de uitslag vanzelf weggaat, is er niets aan de hand, maar als de uitslag aanhoudt, kun je het beste een afspraak maken met je huisarts.